Naukšēnu vīna darītava

Kraukšķīgie paradīzes āboli, atsvaidzinošie rabarberi, maigi saldās avenes, veselīgi skābenās cidonijas, spridzīgās ērkšķogas, reibinošās upeņu lapas un vēl, un vēl, un vēl… Tas viss mūsu pašu Latvijas vasarās un rudeņos ievākts un pārvērsts pasakaini gardos, pilnmutīgos vīnos, dzirkstvīnos un stiprākos dzērienos, lai arī tumšākos ziemas vakaros varam pakavēties atmiņās par vasaras bagātību. Lai uzzinātu, kā latvietis vīnu dara, devāmies izlūkos uz Latvijas labākās vīna darītavas godu ieguvušo Naukšēnu vīna darītavu, kuru par savu sauc Bauņu ģimene.

Jāņa tēvs Ilmārs jau vairākus gadus pirms vīna darītavas aizsākumiem mājās bija darījis vīnu savam priekam, taču viss aizsākās ar domu par kompotu radīšanu. Tomēr cilvēkiem neesot bijusi luste uz tiem. Un labi, ka tā, jo 2012. gadā mājas garāžā savu darbību uzsāka Naukšēnu vīna darītava. Tēvs un dēls no pašu dārzos audzētām ogām un augļiem sāka darīt vīnu, un jau pēc pāris gadiem, 2014. gadā, plūca laurus jau kā Latvijas labākā vīna darītava un pārvācās uz jaunām telpām Naukšēnu centrā. Lūk, ko nozīmē ģimenes spēks!

Kad nu amats vīna darīšanā bija rokā, meistari ķērās pie sidru, karstvīnu un stipro dzērienu radīšanas, jo tas taču nebūs īstens latvietis, kas sēdēs, rokas klēpī salicis! Pašiem saimniekiem pie sirds vislabāk iet cidoniju garšas vasarā un piparkūku sidrs ziemā, kuram īpaša garša un recepte. Daļa Naukšēnos rādīto vīnu un sidru ir bioprodukts, turklāt radīti no pašu laukos audzētiem paradīzes āboliem, par ko saimniekiem īpašs prieks un lepnums.

Šobrīd vīna darītavā darba daudz, jo tuvojas svētku laiks – gaisā virmo karstvīnu aromāts, tiek saiņotas dāvanas, kā arī cītīgi turēta rūpe par to, lai dzērieni pie baudītājiem nonāktu laikus. Visu lielo darbu šobrīd veic vien divi cilvēki, taču vasarās talkā nāk palīgi. Arī nākotnes plāni tiek kalti un doma par plašāku vīna pagrabu virmo gaisā. Soli pa solītim - kā paši saimnieki atzīst, un tad jau redzēs, kā dzīve iegriezīsies. Naukšēnos uz vīnu provi gaidīts ikviens. Saimnieks sola silti sagaidīt, iepazīstināt ar darītavas stāstu, piepildīt glāzēs ar pašu darītiem spirdzinājumiem un doties cauri visam ražošanas procesiem. Mājīgi, draudzīgi un gardi bez gala! Te saimnieko dzimta, kas mierpilni, ar paļāvību dara savu sirdslietu, ko var sajust ikkatrā Bauņu ģimenes darītā dzēriena malkā. Šī ir darītava vietējiem!

Praktiska informācija

Ekskursijas ilgums no 30 minūtēm līdz stundai. 

Cenas:
5.00 eur/pers. (apmeklētāju skaits virs 10 personām, neatkarīgi no degustētāju skaita)
7.00 eur/pers. (apmeklētāju skaits līdz 10 personām, neatkarīgi no degustētāju skaita)


Lai pieteiktu ekskursiju un degustāciju vīna darītavā, kā arī pasūtītu dāvanas, zvanīt 26641461.

Nokļūšana

Adrese: Naukšēnu nov., Naukšēnu pag., "Saulesvārti", LV-4244

GPS 57.884778, 25.447889

E-pasts: nauksenuvini@inbox.lv

Web: www.nauksenuvini.lv