Raunas siera ražotne

“Siera ražotne” ir vienīgā vieta Baltijā, kur piedāvā Zaļo sieru ar pašu saimnieku dārzā audzētu sierāboliņu, iepazīstina ar mazo ražotni un cienā ar senā latviešu tradīcijā gatavoto knapsieriņu.

Ceriņu saimnieku lolotā ideja iedzīvojusies īstenībā – Latvijā tik labi zināmais, bet aizmirstais Zaļais siers atkal tiek ražots. Idejas pamatā – dabīgās sastāvdaļas, kas iegūtas Latvijā, pašu audzētais sierāboliņš un gūtā pieredze, darbojoties piensaimniecības nozarē. “Ļaudis arvien vairāk atgriežas pie tā, kas īsts, veselīgs,” idejas laikus atceras saimnieki, piemetinot, ka šeit “siers izaug dārzā”. Sākts ar mazumiņu, bet nu jau siera ražotne Raunā pieņem lielākus pasūtījumus, un ir iemanījusies paspārnē meistarot arī rokām gatavotus makaronus.

“Siera ražotnē” – nelielā, pašu ierīkotā siera darbnīcā ciemos gaida īstus siera un dabisku produktu cienītājus. Siera meistars Ilmārs pastāstīs par lēni nogatavināta siera būtību, parādīs, kā gatavo Zaļo sieru un iepazīstinās ar vēl dažiem, darba sparā tapušiem siera gardumiem - ķiploksieru un garšaugu sieru. Ielūkojot darbnīcā, iespēja arī vērot, kā paralēli siera dzīvei, ar rokām tiek meistaroti dabīgiem garšaugiem bagātinātie makaroni. Savukārt, senāku garšu atmodināšanai saimnieks ciemiņus labprāt pacienās ar dažāda pikantuma knapsieriņu – labu un veselīgu uzkodu pie alus un citiem īsteniem padzērieniem. Pēc viesošanās siera ražotnē gardos sierus un mājas makaronus iespējams iegādāties, lai vestu mājās provēšanai.

Praktiska informācija

Iespējams iemēģināt prasmes makaronu darbnīcā - tā aizraus gan lielus, gan mazus. Darbnīcā ikvienam būs iespēja rullēt mīklu, sagriezt makaronus ar īpašu iekārtu, tos iesaiņot un ņemt līdzi baudīšanai mājās, uzzināt, kad un kā radās makaroni, kā arī iepazīties ar ražotnes produktiem un tos nobaudīt. Makaronu darbnīcā saimnieki priecāsies uzņemt grupas no 15 līdz 25 pers. Ekskursija ražotnē ir bez maksas, savukārt makaronu darbnīca - 5 € no personas.

Par ekskursiju un makaronu darbnīcu lūgums zvanīt 22014583 vai rakstīt sierarazotne@gmail.com. Vairāk informācijas par ražotni atradīsiet sierarazotne.lv.

Nokļūšana

Adrese: “Siera Ražotne”, Parka iela 4a, Rauna, Raunas nov., LV - 4131.

Nokļūstot Raunā, jāzvana saimniekam Ilmāram un jāatrod degvielas uzpildes stacija, tur jānogriežas, un pie baltas, mazas mājas būs galapunkts.

GPS: N 57 19.913, E 25 37.266